Budgetvriendelijk alternatief voor de Blue Lagoon – IJsland

Wie het over IJsland heeft, ontkomt niet aan een bezoek aan de populaire Blue Lagoon. De ‘Blue Lagoon’ is een luxe spa, gelegen in een ongelofelijk mooi gebied, in het hart van een lavaveld. Het is ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater. De Blue Lagoon is echter wel aangelegd door de IJslanders zelf. Grappig genoeg zul je die er nagenoeg niet zien, zij vinden het te toeristisch. En wij eigenlijk ook of komt dat door de prijs. 😉 Gelukkig ontdekten wij heel mooie alternatieven voor de Blue Lagoon, waar je ook met kinderen meer dan welkom bent.

Toen wij naar IJsland gingen hadden we uiteraard ook het mooie plaatje van warmwaterbronnen in ons hoofd. Van dat bijna lichtgevend blauwe water met een temperatuur van zo’n 39 graden. Lekker beetje in ronddobberen en ook nog eens goed voor je huid. Een bezoek aan de Blue Lagoon mocht dus niet ontbreken, dachten we. Echter, na wat voorwerk kwamen we daar al snel op terug. Wat blijkt, reserveren moet ruim van tevoren en je betaalt op populaire tijden al snel zo’n € 65,- (8000 ISK) p.p. voor slechts de entree (variabele prijs). Maar in feite is het slechts een meertje met warm water dat afkomstig is van de geothermische energiecentrale Svartsengi (zwarte weide) die ernaast staat. Dat jaarlijks door “slechts” 700.000 mensen (2014) bezocht wordt. Nee, als je het ons vraagt is de Blue Lagoon zwaar overrated. Dat ondervond ook collega blogger Claartje met haar dochtertje, je kunt op haar website: Claarwasdaar.nl, haar ervaringen lezen.

Gelukkig heeft IJsland op veel meer plekken geothermische baden, met diezelfde helende werking en heerlijk warm water. Vele malen goedkoper, soms zelfs gratis, leuker voor kinderen en vooral minder toeristisch. Deze waren bij ons favoriet!

Alternatieven Blue Lagoon: de wandeling er naar toe is al de moeite

Laugarvatn Fontana

Net buiten de bekende Golden Cirle, in Laugarvatn, ligt dit complex met verschillende warme baden, sauna’s en stoombaden. Wij waren er middenin de zomer en het was er heerlijk rustig. De baden verschillen in diepte, maar je kunt overal staan. Fynn heeft een hele middag in het ondiepe water gepoedeld en gespeeld met de fonteintjes en de grote bak vol met bootjes, emmertjes en ander waterspeelgoed. En wij wisselden elkaar af in het stoombad en de jacuzzi. Afkoelen kan in het ijskoude meer, waar je vanaf een pier gemakkelijk naar toe kunt. Vergis je echter niet, want er komt op sommige plekken kokend water omhoog uit het zand. Dat zand is dus flink heet en wordt op die plekken gebruikt als oven waar echte broodjes in gebakken worden. Je kunt ze proeven in het restaurant. Psst… Kinderen tot 12 jaar gaan gratis naar binnen met hun ouders.

Ons appartement was op loopafstand van Laugarvatn Fontana. De volgende dag bezochten we het Thingvellir National Park, de indrukwekkende Godafoss waterval en natuurlijk Geysir. Oh, en ’s nachts werden wij getrakteerd op het noorderlicht!

Adres: Hverabraut 1, 840 Laugarvatn

Reykjadalur

Deze warmwaterstroom ligt ca. 45 minuten rijden van de hoofdstad Reykjavîk. Rij over de route 1 richting Hveragerdi en parkeer hier je auto. Wandel in een uurtje het Hengill-gebergte in, volg het pad langs geisers midden in het landschap en in de verte de kletterende waterval. Geen straf kan ik je zeggen en ook met kinderen goed te doen. Het is een stukje klimmen, dus het is wel fijn als ze zelf een aardig stukje kunnen lopen. Maar dan wacht er aan het eind ook wel een fijne beloning. Tussen de bergen door stroomt namelijk een klein riviertje met heerlijk warm water. Puur natuur! Geen omkleedhokjes of ligstoelen, je stapt zo vanaf de boardwalk langs het riviertje het water in. Door de dammetjes die gebouwd zijn, zijn sommige stukken iets dieper en dat is fijn, want boven water is het knap koud. Niet vergeten om een handdoek in je tas te stoppen!

Adres: Parkeerplaats Hveragerdi. Van daaruit een klein uurtje lopen.

Tip: Hoe verder je doorloopt, hoe warmer het water wordt. En, hoe rustiger het over het algemeen wordt.

Er zijn in IJsland nog veel meer thermaalbaden en natuurlijke warmwaterbronnen. Het water uit de kraan wordt zelfs verwarmd door middel van warmte uit de grond. Laat de Blue Lagoon dus voor wat het is en ontdek de alternatieven.

Heb jij ook zo’n alternatief voor de Blue Lagoon? Tip ons dan!

Blijf ons volgen en deel onze avonturen

4 thoughts on “Budgetvriendelijk alternatief voor de Blue Lagoon – IJsland

 1. Tjitske Beantwoorden

  1. Gratis is het niet, maar het stoombad Jarbadshólar bij Myvatn is veel goedkoper en rustiger dan Blue Langoon. En ze hebben een restaurant met heerlijke gerechten, ook niet duur.
  2. Hotel Varmahlid aan de Skagaflördur verhuurt ook compleet ingerichte houten huizen, met voor de deur een heuse hot-pot. Vanuit je huisje spring je zo het warme water in!

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   Mooie tips. Dat huisje lijkt me heerlijk! Toch nog maar eens terug. 🙂

 2. Femke - thethingswelike.nl Beantwoorden

  Ohhh wat ziet dat er prachtig uit! IJsland lijkt me een te gekke bestemming om heen te gaan! Goed om te weten dat Blue Lagoon zo overrated is…

  1. Nynke Oosterman Beantwoorden

   IJsland was heel mooi! En ook leuk voor als je maar een weekje vakantie hebt. Al zou je er ook drie weken kunnen rondtoeren hoor.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *