10x Lapland in de zomer

Lapland. Ik denk gelijk aan veel sneeuw, kou en het noorderlicht. Niet zo gek, in de winter is het inderdaad een populaire reisbestemming. Maar wist je dat je ook in de zomer heel goed naar Lapland kunt? Rust (ja echt, ook met kids), outdoor activiteiten en prachtige natuur. Het is lang licht, of eigenlijk wordt het er gewoon niet donker en de temperatuur is er een stuk aangenamer dan in de winter. Ideaal voor lange dagen vol familiepret.


#1 Op visite bij de kerstman

Ja, je leest het goed. Ook in de zomer kun je een bezoek brengen aan de kerstman. Rovaniemi is namelijk de officiële luchthaven van de Kerstman, die hier vlakbij in Santa Village woont. Het vliegveld is het hele jaar in kerstsfeer en in je paspoort kun je zelfs een officiële stempel halen met de tekst Santa’s official home airport. Oh, en vergeet niet alvast je kerstkaarten te versturen.

#2 Rendieren voeren

Symbool voor Lapland, als je het mij vraagt. En grote trots van de Sami, een traditioneel nomadenvolk dat leeft van de rendieren. Een bezoek aan een van de rendierfarms mag eigenlijk niet ontbreken en is met kinderen hartstikke leuk. Heb jij weleens een rendier gevoerd? Het kan bijvoorbeeld op de rendierfarm in Salla, Fins Lapland, maar je vindt deze farms eigenlijk overal.

Bezoek aan rendierboerderij

#3 Stap aan boord van een kano of raft

In Lapland zijn ze gek op varen: van kanoën en raften. Met een kano vaar je over de rivier dwars door de Lapse bossen. Jij hebt alle tijd om rustig om je heen te kijken en je kids heb je natuurlijk een spannend verhaal vertelt over rendieren in het wild. Als ze een beetje geluk hebben kunnen ze ze in het wild spotten. Ook leuk: in Finland wordt een kanotocht bijna altijd afgesloten met een kampvuur!

#4 Op safari!

Wild spotten. Niet alleen vanuit je kano, maar het kan ook tijdens je overnachting in een wildernishut. Tijdens deze tocht heb je kans om beren, wolven, veelvraten en arenden te zien! Wel een beetje zachtjes doen natuurlijk… Is dat voor je kinderen nog wat lastig, ik kan me dat heel goed voorstellen, bezoek dan een van de vele meren en neem een schepnet mee om visjes te vangen. Of wat dacht je van husky’s knuffelen.

#5 Leer alles over de husky’s

Stil is het hier in ieder geval niet. Bij aankomst hoor je ze al enthousiast blaffen: de husky’s. In de winter zijn deze honden druk in de weer met het trekken van de slee tijdens sledetochten. In de zomer hebben ze rust en trainen ze voor het volgende winterseizoen. De gids kan over iedere hond wel iets vertellen en wie weet zijn er zelfs puppy’s. Vaak is er ook wel even tijd om te knuffelen. Ze leren de honden al snel na de geboorte wennen aan omgang met mensen.

Heerlijk in de zomer: Lapland

#6 Dagje regen? Bezoek het Angry Birds park in Ruka – Kuusamo

Regen? Ja, we hebben het helaas niet voor het zeggen. Maar na een bezoek aan dit overdekte speelparadijs weet ik zeker dat je kids al hun energie kwijt zijn. Parcours gaan door tunnels en over touwladders om vervolgens via glijbanen naar beneden te roetsjen.
Adres: Kylpyläntie 5

#7 Stap op de fiets

Dat is waar wij goed in zijn. Ook in Lapland zijn relatief veel fietspaden te vinden. En vanwege de geringe hoogteverschillen en maar weinig verkeer op de weg is het ook voor de kinderen goed te doen. Ook langs verlaten strandjes met fantastische picknickplekken natuurlijk. Vergeet dus niet het kleedje en wat lekkers in te pakken. Oh, en een voetbal of frisbee, voor als er nog energie over is.

#8 Test je frisbee skills

Die frisbee skills kun je in Lapland trouwens op nog veel meer plekken beproeven. Het is namelijk een nationale sport van Finland die door veel lokale bewoners gespeeld wordt; frisbeegolf. Op diverse plaatsen hebben ze routes gebouwd voor frisbeegolf. Ook in Salla is zo’n route te vinden. In de natuur zijn diverse netten neergezet en je probeert in zo min mogelijk pogingen je frisbee in het net te gooien.

#9 Wandelen in Oulanka national park

Een leuke route is de kleine berenroute. Deze 12 kilometer lange wandeling brengt je langs de rivier Kitkajoki en de Jyrävä waterval. Geen paniek! Heb je geen wandelaars op de wereld gezet, er zijn ook kortere wandelingen. Plankenpaadjes doen het bij ons altijd erg goed en die zijn er genoeg. Net als onderweg je eigen fruit plukken, gewoon in het wild. Hoe leuk!

Wandelen over wiebelbruggen

#10 Picknicken

In Zweden kun je met kinderen genieten van een Fika. Fika is het Scandinavische gebruik om (tijdens het werk) twee of drie keer per dag een koffiepauze te nemen. Om bij te kletsen met collega’s en uiteindelijk efficiënter te werken. Ook als je niet aan het werk bent is zo’n koffiemoment altijd een goed idee, ook als je in Finland bent natuurlijk. Picknickkleed en een mand vol zoete (kaneel)broodjes en andere hapjes mee en klaar is je eigen Fika.

En de koffie dan? In elk nationaal park of bos is een kampvuurplek te vinden waar een blackpot klaar staat. Zo’n blackpot kun je met water uit de rivier vullen en er je zelf meegebrachte Finse of Zweedse koffie mee maken. Eet smakelijk!


Wil jij ook graag een camperreis door Scandinavië maken? Met Voigt Travel vlieg je rechtstreeks op Rovaniemi, in het noorden van Finland precies op de poolcirkel. Of naar Skellefteå in Zweden, ook rechtstreeks. Daar staat je camper klaar en start je rondreis. Je camper is van alle gemakken voorzien en je ontvangt bovendien van Voigt Travel handige tips om het beste uit je vakantie te halen. Zo kom je op onverwacht mooie plekken en beleef je Scandinavië zoals de lokale bevolking dat ook doet.

Blijf ons volgen en deel onze avonturen
error

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *